Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τοπικές επιχειρήσεις
Σκοπός του προγράμματος Fake News, Προπαγάνδα και Fact-Checking είναι η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με το φαινόμενο των παραποιημένων ειδήσεων, τους βασικούς τύπους αυτών, αλλά και τους λόγους που οδηγούν στον πολλαπλασιασμό τους.
Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά, επιχειρείται μία κοινωνιολογική θεώρηση των ΜΜΕ, δίνοντας έμφαση στην προέλευση των παραποιημένων ειδήσεων και στα αίτια της παραπληροφόρησης, διευκολύνοντας έτσι την αναγνώριση και την αξιολόγηση των παραποιήσεων. Ειδική αναφορά γίνεται στην πολιτική οικονομία του διαδικτύου, η οποία παρουσιάζει ομοιότητες και διαφορές με την αντίστοιχη των offline μέσων. Το διαδίκτυο και η προπαγάνδα θεωρούνται «εργαλεία» που μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά στη διασπορά των παραποιημένων ειδήσεων. Στη συνέχεια του προγράμματος, εφόσον οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν κατακτήσει τη δεξιότητα της αναγνώρισης μίας παραποίησης, θα εστιάσουν στον έλεγχο των στοιχείων μίας είδησης, μέσω τυπολογιών και fact-checking, προκειμένου να μπορούν να εντοπίζουν το πού εδράζεται η παραποίηση μέσα στην είδηση. Τέλος, παρέχονται συμβουλές για άμβλυνση των τόνων και αποφυγή του ηθικού πανικού, σε περίπτωση διαστρέβλωσης ειδήσεων ή προπαγάνδας, καθώς η παραποίηση ειδήσεων ως φαινόμενο είναι καινοφανές, αλλά όχι καινούργιο.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα έχουν αποκτήσει το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να ελέγχουν την είδηση, να ανατρέχουν σε πηγές και ειδικούς, αλλά και να αποφαίνονται, κατατάσσοντας τα fake news σε συγκεκριμένες κλίμακες.
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τοπικές επιχειρήσεις
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης excel με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Dexiotites.gr