Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τοπικές επιχειρήσεις
Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους εκπαιδευόμενους με το πεδίο της Γενετικής Συμβουλευτικής.
Η Γενετική Συμβουλευτική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας των γενετικών εξετάσεων, και σε πολλές χώρες αποτελεί ανεξάρτητη ειδικότητα. Η διάρθρωση του προγράμματος δίνει την ευκαιρία τόσο για θεωρητική κατάρτιση, μέσα από τη
μελέτη επίκαιρου επιστημονικού υλικού που παρέχεται από ειδικούς με διεθνή εμπειρία στο χώρο, όσο και για πρακτική εφαρμογή των επιστημονικών γνώσεων στο πεδίο της Γενετικής Συμβουλευτικής, μέσα από την μελέτη περιστατικών.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα είναι δομημένο με τρόπο ώστε να παρέχει στον εκπαιδευόμενο εξειδικευμένες γνώσεις για τον τρόπο διεξαγωγής συνεδριών γενετικής συμβουλευτικής, τη μεθοδολογία υπολογισμού του γενετικού ρίσκου για την εμφάνιση διαφορετικών νοσημάτων, και τη διαδικασία επικοινωνίας της εξειδικευμένης γενετικής πληροφορίας. Ο εκπαιδευόμενος θα έχει τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με την επιστημονική ορολογία, με εργαλεία και βάσεις δεδομένων που αποτελούν αναγκαία στοιχεία στο καθημερινό έργο του Γενετικού Συμβούλου. Επιπροσθέτως, θα εμβαθύνει σε ένα εύρος διαφορετικών γενετικών εξετάσεων και νοσημάτων που στο σύνολό τους αφορούν στην πλειοψηφία των ατόμων που πραγματοποιούν γενετικές εξετάσεις,
και κατά συνέπεια έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες Γενετικών Συμβούλων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι προεμφυτευτικές και προγεννητικές γενετικές εξετάσεις, οι εξετάσεις Ιατρικής Ακριβείας, νοσημάτων Μενδελιανής κληρονομικότητας, καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και διαφορετικών μορφών καρκίνου. Επιπροσθέτως, μέσα από την ανάλυση παραδειγμάτων και μελέτες περιστατικών, παρέχεται το αναγκαίο επιστημονικό υπόβαθρο για την αξιολόγηση και διαχείριση των ψυχοκοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική υποστήριξη του συμβουλευόμενου ή της οικογένειάς του. Τέλος, αναλύεται το νομικό πλαίσιο των γενετικών εξετάσεων και μελετώνται βιοηθικά ζητήματα που άπτονται του χώρου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιατρούς, οδοντίατρους, βιολόγους, εμβρυολόγους, νοσηλευτές και απόφοιτους βιοϊατρικών επιστημών.
Προαπαιτούμενα: Απαιτείται Πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συναφών σπουδών με το αντικείμενο του προγράμματος
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Δέσποινα Σανούδου, Καθηγήτρια Φαρμακογονιδιωματικής και Βιολογίας Καρδιάς-Αγγείων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, υπεύθυνη της Μονάδας Κλινικής Γονιδιωματικής & Φαρμακογονιδιωματικής της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Διδάκτορας Κυτταρογενετικής του Πανεπιστημίου Cambridge, κάτοχος ειδικότητας Εργαστηριακής Γενετικής/Κλινικής Μοριακής Διάγνωσης από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Γενετικής και Γονιδιωματικής, και τέως Λέκτορας στο Τμήμα Γενετικής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης – Ιατρική Σχολή Harvard.
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τοπικές επιχειρήσεις
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης excel με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Dexiotites.gr