Εκπαίδευση στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Πιστοποιημένο πρόγραμμα επιμόρφωσης από το με θεματολογία

Περιγραφή Προγράμματος

Το πρόγραμμα, Εκπαίδευση στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, έχει δομηθεί και πληροί τις προδιαγραφές, που έχουν τεθεί με βάση το Σύστημα Πιστοποίησης επάρκειας Προσόντων Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού, για το βασικό επίπεδο άσκησης του επαγγέλματος (επίπεδο β’) σύμφωνα με ΦΕΚ 617/Β/14.2.2022. Με βάση το ανωτέρω πλαίσιο, η άσκηση του επαγγέλματος του Συμβούλου Σταδιοδρομίας/ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προϋποθέτει πλέον και την απαιτούμενη πιστοποιημένη επάρκεια, η οποία εξασφαλίζεται μόνο με την ένταξη στα αντίστοιχα Υπομητρώα του ΕΟΠΠΕΠ.

Ειδικότερα η εξασφάλιση της ένταξης στο Υπομητρώο Β’ του Μητρώου Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π γίνεται μόνο με ειδικές εξετάσεις.

Το σεμινάριο αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή στις εξετάσεις για την πιστοποίηση και ένταξη στο «Μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού» (επιπέδου Β) όπως ορίζεται στην περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4115/2013 ως ισχύει, που τηρείται στο Τμήμα Επιστημονικής Στήριξης Στελεχών και Φορέων Συ.Ε.Π. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Το πρόγραμμα, Εκπαίδευση στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, παρέχει, μέσα από εξειδικευμένα μαθήματα και την πρακτική άσκηση, γνώσεις και δεξιότητες, στους συμμετέχοντες, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί, για την συμμετοχή στις εξετάσεις προς πιστοποίηση και ένταξη στο «Μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού» (επιπέδου Β).

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα αποκομίσουν απαραίτητα εφόδια, ώστε να προσφέρουν στο πεδίο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, εφαρμόζοντας σύγχρονες θεωρίες, μεθόδους και τεχνικές, υπό τον κώδικα δεοντολογίας και ηθικής που διέπει το πεδίο εφαρμογής.

 

Θεματικές Ενότητες

Ακολουθούν οι θεματικές ενότητες:

1. Θεωρητικό πλαίσιο συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού

2. Μεθοδολογία συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού

3. Διαχείριση Σταδιοδρομίας

4. Κοινωνικό περιβάλλον οικονομία και αγορά εργασίας

5. Προσομοίωση συμβουλευτικής

6. Πρακτική Άσκηση

 

Σε ποιούς απευθύνεται

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο απόφοιτο Α.Ε.Ι. επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ειδικότερα σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς.

Διάρκεια Προγράμματος

5 μήνες – 300 ώρες θεωρία – 200 ώρες πρακτική άσκηση 

Επιστημονικά Υπεύθυνος/νη

Δρ. Ειρήνη Καρακασίδου

Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Η Ειρήνη Καρακασίδου υπηρετεί ως Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία. Παράλληλα, αφιέρωσε τέσσερα χρόνια στην εκπαίδευση της Υπαρξιακής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας και επιπλέον δύο χρόνια στην εκμάθηση της Συμπεριφορικής Θεραπείας για τις Αγχώδεις Διαταραχές.

Τα πολύπλευρα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Συμβουλευτική Ψυχολογία, τη Θετική Ψυχολογία, την Ψυχομετρία και την Ψυχοθεραπεία. Η κα Καρακασίδου έχει συμβάλει ενεργά ως κύρια ερευνήτρια και συντονίστρια σε διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή της για την πρόοδο του τομέα.

Η κα Καρακασίδου είναι παραγωγική συγγραφέας, με δημοσιεύσεις που περιλαμβάνουν άρθρα σε περιοδικά με κριτές και κεφάλαια βιβλίων. Η τεχνογνωσία της εκτείνεται πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ΜΚΟ, σχολεία, επιχειρήσεις και νοσοκομεία.

Εκτός από τις ακαδημαϊκές της αναζητήσεις, η κα Καρακασίδου ασκεί την πρακτική της ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια σε ατομικά και ομαδικά πλαίσια στο ιδιωτικό της γραφείο. Μοιράζεται τις γνώσεις και την εμπειρία της διδάσκοντας σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, λειτουργεί ως εισηγήτρια σε εξειδικευμένα σεμινάρια προσαρμοσμένα σε ποικίλα ακροατήρια, συμβάλλοντας στην ευρύτερη διάδοση των ψυχολογικών γνώσεων.

Κόστος Προγράμματος

Κόστος συμμετοχής: 350€ σε 3 δόσεις (60€ κατά την εγγραφή)

- 25% επί του συνολικού ποσού των διδάκτρων, σε ανέργους και σε Άτομα με Αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% και πάνω, σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

- 25% Εφάπαξ προεξόφληση ποσού.

- 25% Μαζικές εγγραφές σε ομάδες των 5 ατόμων σε 3 δόσεις.

- 25% σε περίπτωση πρόωρης εγγραφής (10 ημέρες πριν την έναρξη), σε 3 δόσεις.

- 25% έκπτωση για: Απόφοιτους του Παντείου πανεπιστημίου σε 3 δόσεις.

- 25% έκπτωση για: Καθηγητές όλων των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε 3 δόσεις.

- 50% για όλους όσοι παρακολουθούν ή έχουν παρακολουθήσει έως και 18 μήνες πριν από την έναρξη του παρόντος ένα από τα παρακάτω προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Παντείου Πανεπιστημίου: «Eτήσια επιμόρφωση στη Θετική Ψυχολογία», «Εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων», «Διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων», «Διαπολιτισμική εκπαίδευση», «Θετική Ψυχολογία στην εκπαίδευση», «Ετήσια επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): ολιστική προσέγγιση», «Ετήσια επιμόρφωση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας», «Ετήσια επιμόρφωση στη Σχολική ψυχολογία», «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ψυχολογία της νεανικής σχέσης», «Ετήσια επιμόρφωση στην Παιδοψυχολογία: Ολιστική προσέγγιση», «Εφαρμοσμένη εγκληματολογία: στο μυαλό ενός δράστη», «Ετήσια επιμόρφωση στη Διδακτική της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας», «Social Media και οπτικοακουστικά εργαλεία: εφαρμογές σε τουρισμό και πολιτισμό», «Αποτελεσματική Επικοινωνία», «Βασικές Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Mini-MBA)», «Πολιτιστικός τουρισμός και εφαρμοσμένη επικοινωνία: το παράδειγμα της κεντρικής Μακεδονίας», «Οικονομική εγκληματικότητα και το έγκλημα πίσω από το έγκλημα»,  «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», «Διοίκηση - Ηγεσία σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) στον 21ο αιώνα».

- 50% επί του συνολικού ποσού των διδάκτρων στους εργαζόμενους του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

Στο πλαίσιο των υποστηρικτών εκπαιδευτικών υπηρεσιών παρέχεται ακόμα:

- πρόσβαση σε συλλογές της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου και άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αλλοδαπής, καθώς επίσης, η δυνατότητα δανεισμού και διαδανεισμού βιβλίων.

 


Παροχές - Υποτροφίες

 

Σε όλα τα Προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. παρέχονται έπειτα από κλήρωση, συγκεκριμένες θέσεις Υποτροφίας ως εξής:

- Μία θέση όταν οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα είναι μέχρι και 20 άτομα.

- Δύο θέσεις όταν οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα είναι από 21 μέχρι και 50 άτομα.

- Τρεις θέσεις όταν οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα είναι από 51 μέχρι και 100 άτομα.

- Πέντε θέσεις όταν οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα είναι άνω των 100 ατόμων.

Οι ενδιαφερόμενοι Οι ενδιαφερόμενοι για υποτροφία μπορούν να κάνουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα που επιθυμούν (εδώ).

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα και είναι άνεργοι που διαθέτουν ενεργή κάρτα ανεργίας συνεχούς διάρκειας 18 μηνών και πάνω.

 

Τεχνικός Εξοπλισμός

Για τη βέλτιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση και εργασία στο Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι/ες απαιτείται να διαθέτουν τα εξής:

1. Hλεκτρονικό υπολογιστή.
2. Σύνδεση ADSL για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με ελάχιστη απαιτούμενη ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο (download: 1 Mbps, upload: 0.5 Mbps).

Μεθοδολογία - Αξιολόγηση

Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός ακολουθεί τη μεθοδολογία που υποστηρίζει την μικτή (blended) εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση, ένα συνδυασμό ασύγχρονης και σύγχρονης εκπαίδευσης, με απώτερο στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το εκπαιδευτικό υλικό.

Η διδασκαλία μέσω συστήματος ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης βασίζεται κυρίως στη μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού σε χρόνο και τόπο που επιλέγει ο εκπαιδευόμενος καθώς και στην διεξαγωγή δραστηριοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η αυτονομία του/της εκπαιδευόμενου/ης. Το εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό του προγράμματος αναρτάται σταδιακά κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το υλικό βρίσκεται online, σε ψηφιακή μορφή, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα τοπικής αποθήκευσής του. Είναι εύκολα εκτυπώσιμο για τους χρήστες που προτιμούν το έντυπο υλικό.

Η διδασκαλία μέσω συστήματος σύγχρονης τηλεκπαίδευσης βασίζεται σε προκαθορισμένες ζωντανές τηλεδιασκέψεις μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευομένων μέσω της χρήσης του ΖΟΟΜ ή του Big Blue Button. Ο εκπαιδευτής διδάσκει ζωντανά (real time) το μάθημα έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί διαφάνειες, εικόνες, video και ιστοσελίδες και οι εκπαιδευόμενοι το παρακολουθούν από οπουδήποτε επιθυμούν. Ο καθηγητής επικοινωνεί με τους εκπαιδευόμενους μέσω ήχου, ενώ παράλληλα υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης της εικόνας του ιδίου αλλά και των εκπαιδευομένων. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω κειμένου (chat) μεταξύ των συμμετεχόντων και με τον καθηγητή, με δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος σε όλους τους συμμετέχοντες (δημόσια συνομιλία) ή σε συγκεκριμένο συμμετέχοντα (ιδιωτική συνομιλία).

Οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν ενεργά υποβάλλοντας ερωτήσεις, δίνοντας προφορικές ή/και γραπτές απαντήσεις, έχοντας τη δυνατότητα να αποθηκεύουν την τηλεδιάσκεψη και να επαναλάβουν το μάθημα όσες φορές χρειαστεί.

Η διαδικασία αξιολόγησης βασίζεται σε τεστ αξιολόγησης - Θεωρητικό Μέρος & εκπαιδευτικές δραστηριότητες συμβουλευτικής - Πρακτική Άσκηση.
Οι εκπαιδευόμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα τεστ αξιολόγησης για κάθε εκπαιδευτική ενότητα-σπόνδυλο και οι ερωτήσεις μπορεί να είναι τύπου πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενού, ελεύθερου κειμένου και προκύπτουν μέσω τράπεζας θεμάτων. Στις αξιολογήσεις υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των αποτελεσμάτων και εμφάνισής τους στους συμμετέχοντες. Για κάθε επιμέρους τεστ αξιολόγησης θα πρέπει ο εκπαιδευόμενος/η να συγκεντρώσει ποσοστό επιτυχίας ≥ 60%. Τα κουίζ θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων 100άδων ερωτήσεων και θα προκύπτουν στην αξιολόγηση του εκάστοτε μαθητή χωρίς καμία περιοδικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μετρήσιμο μαθησιακό αποτέλεσμα, μιας και θα πρέπει να έχει αναγνώσει ο μαθητής το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού.

Πρακτική Άσκηση
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα υλοποιηθούν 3 ζωντανές τηλεδιασκέψεις οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά στη διεξαγωγή της και την επιτυχή ανταπόκριση των επιμορφούμενων σε δύο εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με την υλοποίηση συνεδρίας συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού.
Η πρώτη δραστηριότητα αφορά σε σύντομες γραπτές εργασίες στις οποίες θα εντοπίζουν και θα αξιολογούν στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε πρότυπες βιντεοσκοπημένες συνεδρίες συμβουλευτικής.
Στη δεύτερη δραστηριότητα οι επιμορφούμενοι με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπαράξουν οι ίδιοι δείγμα ατομικής συνεδρίας συμβουλευτικής.

Η επικοινωνία με την εκπαιδευτική ομάδα του προγράμματος γίνεται μέσω της πλατφόρμας 24 ώρες την ημέρα. Επίσης, στην πλατφόρμα αναρτώνται ανακοινώσεις από την εκπαιδευτική ομάδα και από την διοικητική υποστήριξη του προγράμματος. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, όλοι οι εκπαιδευόμενοι υποχρεούνται να λαμβάνουν την ενημέρωση τους αποκλειστικά μέσα από την πλατφόρμα τηλεκατάρτισης κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας (e-mail, sms) από την ομάδα υλοποίησης του προγράμματος λειτουργεί υποστηρικτικά.

Ο χρόνος μελέτης και εξάσκησης των συμμετεχόντων/ουσών ποικίλει ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο του καθενός και βασίζεται κυρίως στην ασύγχρονη, αυτόνομη και ανεξάρτητη επεξεργασία του εκπαιδευτικού υλικού. Για την οργάνωση του χρόνου μελέτης και την τήρηση των προθεσμιών της διαδικασίας αξιολόγησης ο χρήστης της πλατφόρμας υποβοηθάται με τη χρήση του ακαδημαϊκού ημερολογίου που εμφανίζεται στο ταμπλό της πλατφόρμας και του ειδικού χώρου (forum) για νέα και ανακοινώσεις.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα

Άλλα επιμορφωτικά σεμινάρια με θεματολογία  με πιστοποίηση

Οικονομικά του Blockchain: εισαγωγή στα κρυπτονομίσματα

Περιγραφή Προγράμματος Είναι το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα στον τομέα της Κρυπτοοικονομίας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει με τρόπο κατανοητό και απλό τις καινοτομίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της τεχνολογίας του blockchain στο πεδίο των […]

Δεξιότητες για «πράσινες» θέσεις εργασίας στην κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη και βιοοικονομία

Περιγραφή Προγράμματος   Καθώς η κοινωνία και η οικονομία αποτελούν δυναμικές οντότητες που αλλάζουν στο χρόνο και στον χώρο, πρέπει να αναζητηθούν νέες μορφές οικονομίας, όπως είναι η βιοοικονομία, η οποία στηρίζεται στην κυκλική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Για τον […]

Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική Διαχείριση Εταιρειών

Περιγραφή Προγράμματος Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει εξειδικευμένες πρακτικές γνώσεις σε στελέχη που είτε ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν είτε ήδη δραστηριοποιούνται ως Χρηματοοικονομολόγοι (Treasurers), στα αντίστοιχα τμήματα των επιχειρήσεων.   Η καινοτομία του προγράμματος είναι ότι συνδυάζει τη θεωρία […]

Περισσότερα πιστοποιημένα προγράμματα από το

Οικονομικά του Blockchain εισαγωγή στα κρυπτονομίσματα

Περιγραφή Προγράμματος   Είναι το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα στον τομέα της Κρυπτοοικονομίας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει με τρόπο κατανοητό και απλό τις καινοτομίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της τεχνολογίας του blockchain στο πεδίο […]

Οικονομικά του Blockchain: εισαγωγή στα κρυπτονομίσματα

Περιγραφή Προγράμματος Είναι το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα στον τομέα της Κρυπτοοικονομίας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει με τρόπο κατανοητό και απλό τις καινοτομίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της τεχνολογίας του blockchain στο πεδίο των […]

Ετήσια επιμόρφωση στη Διδακτική της Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας

Περιγραφή Προγράμματος Το πρόγραμμα της Διδακτικής της Ελληνικής έχει ως στόχο να προετοιμάσει τους επιμορφούμενους ώστε να διδάξουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή ξένη στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της ελληνικής κοινωνίας. Θα αποτελέσει φορέα διδασκαλίας αλλά και διεκδίκησης των […]

Προτεινόμενα μοριοδοτούμενα σεμινάρια με πιστοποίηση πανεπιστημίων 

Πιστοποίηση στα εργαλεία της Google 2022 με μονάδες ECTS μέσω ΚΕΔΙΒΙΜ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τοπικές επιχειρήσεις

Κατακτώντας τη δύναμη του Excel: Ένα πολύτιμο εργαλείο στο εργασιακό περιβάλλον

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης excel με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Copyright © 2021 - 2024 Company. All rights reserved | Created by AtMedia.gr
share-square-o linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram