Βιοπληροφορική (Γ Κύκλος)

Πιστοποιημένο πρόγραμμα επιμόρφωσης από το με θεματολογία

Ο κλάδος της βιοπληροφορικής σήμερα θεωρείται, παγκόσμια, ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους, ενώ έχει ήδη επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις. Είναι η επιστήμη που γεννάται και αναπτύσσεται από τη σύγκλιση της Βιοτεχνολογίας και της Πληροφορικής και στοχεύει στο σχεδιασμό εργαλείων λογισμικού, με σκοπό τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της βιολογικής της ιατρικής και της φαρμακευτικής έρευνας.

Το μάθημα πραγματεύεται τις εισαγωγικές έννοιες της βιοπληροφορικής, τους βασικούς αλγορίθμους και τα προβλήματα στα οποία αυτοί βρίσκουν εφαρμογή. Μεταξύ αυτών μελετώνται οι αλγόριθμοι στοίχισης αλληλουχιών, οι τεχνικές μοντελοποίησης βιολογικής πληροφορίας καθώς και οι μέθοδοι λειτουργικής ανάλυσης γονιδίων και απεικόνισης μακρομορίων.

Το πρακτικό μέρος περιλαμβάνει τη γνωριμία των φοιτητών με τις κυριότερες βάσεις δεδομένων και την εξοικείωσή τους με διαθέσιμα εργαλεία που υλοποιούν τις παραπάνω τεχνικές μέσα από αντιπροσωπευτικές ασκήσεις και σενάρια χρήσης που έχουν ιατρικές εφαρμογές.

Επίσης, επικεντρώνεται σε εφαρμογές της Βιοπληροφορικής στην Ιατρική με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών επεξεργασίας οι οποίες ανταποκρίνονται στην ανάγκη: α) ανάλυσης πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων και β) ενοποιημένης επεξεργασίας των δεδομένων αυτών.

Περιγράφονται οι βασικές αρχές που διέπουν υψηλής απόδοσης τεχνολογίες όπως οι μικροσυστοιχίες και οι τεχνολογίες αλληλούχισης επόμενης γενιάς και αναλύονται τα βήματα υπολογιστικής ανάλυσης σε βασικές εφαρμογές αυτών, όπως ο εντοπισμός πολυμορφισμών και η γονιδιακή έκφραση.

Η εισαγωγή σε προγραμματιστικά περιβάλλοντα αποσκοπεί στη γνωριμία των φοιτητών με εργαλεία απαραίτητα στις υπολογιστικές αναλύσεις και φιλικά προς τον χρήστη.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα

Άλλα επιμορφωτικά σεμινάρια με θεματολογία  με πιστοποίηση

Περισσότερα πιστοποιημένα προγράμματα από το

Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Τεχνικών Έργων και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

Ο αειφόρος σχεδιασμός έργων, δραστηριοτήτων, προγραμμάτων και σχεδίων απαιτεί μια σύγχρονη προσέγγιση που συνδυάζει την τεχνολογική γνώση με τη βέλτιστη υλοποίηση έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία και συνοχή. Το πρόγραμμα «Περιβαλλοντική […]

Ψηφιακή Λειτουργία Έξυπνων Αισθητήρων για Έξυπνες Πόλεις

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην εμφάνιση πληθώρας αισθητήρων, που στοχεύουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας και στην αυτοματοποίηση ποικίλων εργασιών. Οι σύγχρονες πόλεις αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να προαχθούν σε «Έξυπνες Πόλεις» […]

Βιώσιμη Διαχείριση Έργων & Εφαρμογές Πληροφορικής (Β Κύκλος)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον συντονισμό ομάδων που αποσκοπούν στην επίτευξη παραγωγικού αποτελέσματος μέσω έργων (project management) με βιώσιμο τρόπο (green) και με χρήση εργαλείων πληροφορικής (ΙΤ).

Προτεινόμενα μοριοδοτούμενα σεμινάρια με πιστοποίηση πανεπιστημίων 

Πιστοποίηση στα εργαλεία της Google 2022 με μονάδες ECTS μέσω ΚΕΔΙΒΙΜ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τοπικές επιχειρήσεις

Κατακτώντας τη δύναμη του Excel: Ένα πολύτιμο εργαλείο στο εργασιακό περιβάλλον

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης excel με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Copyright © 2021 - 2024 Company. All rights reserved | Created by AtMedia.gr
share-square-o linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram