Το πρόγραμμα θα εκπαιδεύσει και θα επιμορφώσει ενήλικες κάθε ηλικιακής κατηγορίας και φύλου, κοινωνικής και εθνικής καταγωγής, με την προϋπόθεση καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας, που εργάζονται σε δημόσιους οργανισμούς, υπουργεία, οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, πολιτικά κόμματα, σε αλληλέγγυους και εθελοντικούς οργανισμούς, Μ.Κ.Ο., φιλανθρωπικά ιδρύματα, σε πάσης φύσεως σύλλογους, σε κάθε οργάνωση παροχής κοινωνικής βοήθειας και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να επιμορφωθεί με θεωρητικές γνώσεις πάνω στις ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές διαστάσεις της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και με εμπειρικές γνώσεις με δομημένο οργανωτικό πλαίσιο στην προσφορά υπηρεσιών αλληλεγγύης σε ευπαθείς ομάδες. Οι ομάδες αυτές που χρήζουν βοήθειας δύνανται να είναι άποροι και φτωχοί πληθυσμοί, άστεγοι, μετανάστες και πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία, χρήστες ουσιών, άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, κ.α.
Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα εντρυφήσουν στις καλές πρακτικές στο πεδίο, κάνοντας επισκέψεις και σύντομη πρακτική άσκηση σε οργανώσεις και φορείς αλληλεγγύης στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας (Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Πάτρα και αλλού), με στόχο την εκμάθηση και την αποτελεσματικότητα της παροχής υπηρεσιών και της αντιμετώπισης προβλημάτων αυτών των παρεμβάσεων. Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος, θα μπορούν ανά πάση στιγμή να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σε μία κοινωνία που όλο και περισσότερο πλήττεται από πολλαπλές επάλληλες κρίσεις διαφορετικής προέλευσης (οικονομική κρίση, πανδημία, κρίσεις που πολλές φορές εμφανίζονται και σαν δυστυχήματα), μία κοινωνία η οποία έχει απόλυτη ανάγκη από τη βοήθεια στον συνάνθρωπο, ώστε να αποφεύγονται οι χειρότερες επιπτώσεις.
Αναλυτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εκμάθηση, η εξοικείωση και η καλλιέργεια θεωρητικών γνώσεων, μεθοδολογικών και εμπειρικών για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις αλληλεγγύης, με κύριο άξονα την κοινωνική βοήθεια και συνοχή.
Ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι:
- Η απόκτηση θεωρητικής γνώσης πάνω στην αλληλεγγύη μέσα από θεωρητικές προσεγγίσεις.
- Η απόκτηση θεωρητικής γνώσης πάνω στις βασικές λειτουργίες της κοινωνικής πολιτικής.
- Η κατανόηση των κοινωνικών πολιτικών και της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων σαν εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης.
- Η κατανόηση των πολιτικών και ιδεολογικών καταβολών της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
- Η κατανόηση της κοινωνικής προσφοράς των δράσεων αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
- Η κατανόηση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ευπάθειας και πώς λειτουργεί στο πεδίο.
- Η συνειδητοποίηση της ευρύτερης προσφοράς της αλληλεγγύης στην κοινωνική συνοχή.
- Η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού για τις ομάδες που έχουν ανάγκη.
- Οι μεθοδολογικές δυσκολίες προσέγγισης των δράσεων αλληλεγγύης.
- Η μεθοδολογία σχεδιασμού και οργάνωσης προγράμματος κοινωνικών δράσεων.
- Η γνώση της εφαρμογής και η πρακτική των δράσεων.
- Η γνώση των παραγόντων αποτελεσματικότητας των δράσεων αλληλεγγύης στο πεδίο.
- Η γνώση για παρεμβάσεις σε ευπαθείς ομάδες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
- Η γνώση συγγραφής και παρουσίασης γραπτής εργασίας πάνω στη συγκεκριμένη θεματική.
Κατά τη διάρκεια συμμετοχής σας στο πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., έχετε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία είναι μία από τις πληρέστερες βιβλιοθήκες κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στην Ελλάδα και έχει βραβευτεί ως η καλύτερη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι, η βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου συμμετέχοντας στο πρόγραμμα AMElib, παρέχει προσβάσιμο υλικό για άτομα με αναπηρία και δυσκολίες όρασης.
Η εικόνα αντλήθηκε από τον παρακάτω ιστότοπο:https://pixabay.com/el/vectors/%cf%87%ce%ad%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%87%cf%8e%ce%bd-157947/