Αφ. Μέλος Δ.Ε.Π. βαθμίδας Αναπληρώτρια καθηγήτρια στον Λαϊκό Πολιτισμό, Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Η Κλειώ Γκουγκουλή είναι κοινωνική ανθρωπολόγος. Διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (πρώην Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) του Πανεπιστημίου Πατρών, ως αφυπηρετήσασα αναπληρώτρια καθηγήτρια στον Λαϊκό Πολιτισμό. Σπούδασε Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, Λαογραφία στο ΑΠΘ και -με υποτροφία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος- Κοινωνική Ανθρωπολογία στο University College London (MA , Ph.D). Συνεργάτιδα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (νυν Ίδρυμα Βασιλείου Παπαντωνίου) από το 1981, συμμετείχε στη διοργάνωση εκθέσεων και σε έρευνες γύρω από ζητήματα υλικού πολιτισμού και διετέλεσε επιστημονική υπεύθυνη του περιοδικού Εθνογραφικά (1993-2004). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στρέφονται γύρω από τον υλικό πολιτισμό, την τεχνολογία, την κατανάλωση, το καρναβάλι, την παιδική ηλικία και την παιδική κουλτούρα με έμφαση στις ανθρωπολογικές και λαογραφικές προσεγγίσεις του παιδικού παιχνιδιού. Το 2003-04 εκπόνησε έρευνα για λογαριασμό του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας με θέμα «Παιχνίδι και παιδική ηλικία στις ελληνικές λαογραφικές συλλογές 1850-1950». Το 2017 Συμμετείχε -σε συνεργασία με τους Παναγιώτα Πάντζου και Γιώργο Στυλιαρά- στην διεύθυνση έρευνας προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με θέμα «Παιχνιδοϊστορίες. Παιχνίδια στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας 1940- 2010» και στο συντονισμό της ομώνυμης έκθεσης (Μάιος 2017) καθώς και εργαστηρίων κατασκευής παιχνιδιών που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017 και οδήγησαν στο σχηματισμό πανεπιστημιακής συλλογής του Τμήματος. Από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 συμμετείχε με τους Niels Henrik Andreasen, Παναγιώτα Πάντζου και Μυρσίνη Πήχου στο ερευνητικό πρόγραμμα «Το παντοπωλείο της Άνω Γατζέας: Ίδρυση, λειτουργία και παρακμή ενός τοπικού καταστήματος λιανεμπορίου σε μία ορεινή κοινότητα του Πηλίου». Είναι μέλος σε πολλές διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές εταιρίες και μέλος του ΔΣ της International Toy Research Association (ITRA) από το 2002, όπου διετέλεσε πρόεδρος (2006-2011, 2013-14) και σήμερα είναι αντιπρόεδρος και ταμίας στην ίδια εταιρία.
Έχει επιμεληθεί τα παρακάτω ειδικά αφιερώματα για το παιδικό παιχνίδι σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους:
«Αφιέρωμα στο παιδικό παιχνίδι», (τρίγλωσσο) Εθνογραφικά τ. 9 (1993) , Παιδί και παιχνίδι στη νεοελληνική κοινωνία: 19ος –20ός αιώνας, (σε συνεργασία με την Αφροδίτη Κούρια) Αθήνα, εκδόσεις Καστανιώτη και Ίδρυμα Ερευνών για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», 2000, Το ελληνικό παιχνίδι. Διαδρομές στην ιστορία του, (σε συνεργασία με τη Δέσποινα Καρακατσάνη), Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης-Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, 2008, «Αφιέρωμα στο παιδικό παιχνίδι» (Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Νεότεροι και Σύγχρονοι Χρόνοι, περ. Αρχαιολογία και Τέχνες τ. 132,133,134 (2020).