Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός ακολουθεί τη μεθοδολογία που υποστηρίζει την μικτή (blended) εξ Αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση.
Ένα συνδυασμό ασύγχρονης, σύγχρονης αλλά και δια ζώσης εκπαίδευσης, με απώτερο στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το εκπαιδευτικό υλικό (586 ώρες ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, 12 ώρες σύγχρονη, 2 ώρες δια ζώσης εκπαίδευση).
Η διδασκαλία μέσω συστήματος ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης βασίζεται κυρίως στη μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού σε χρόνο και τόπο που επιλέγει ο εκπαιδευόμενος καθώς και στην διεξαγωγή δραστηριοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η αυτονομία του/της εκπαιδευόμενου/ης.
Το εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό του προγράμματος αναρτάται σταδιακά κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το υλικό βρίσκεται online, σε ψηφιακή μορφή. Η μελέτη και η εξάσκηση των συμμετεχόντων/ουσών ποικίλει ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο και βασίζεται κυρίως στην ασύγχρονη, αυτόνομη και ανεξάρτητη επεξεργασία του εκπαιδευτικού υλικού και στην εκπόνηση των απαιτούμενων εργασιών.
Η διδασκαλία μέσω συστήματος σύγχρονης τηλεκπαίδευσης βασίζεται σε προκαθορισμένες ζωντανές τηλεδιασκέψεις μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευομένων μέσω της χρήσης του Big Blue Button (Τηλεδιασκέψεις). Αναλυτικότερα, ο καθηγητής διδάσκει ζωντανά (real time) το μάθημα έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί διαφάνειες, εικόνες, video και ιστοσελίδες και οι εκπαιδευόμενοι το παρακολουθούν από οπουδήποτε επιθυμούν.
Ο καθηγητής επικοινωνεί με τους εκπαιδευόμενους μέσω ήχου, ενώ παράλληλα υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης της εικόνας του ιδίου αλλά και των εκπαιδευομένων.
Επίσης κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υποστηρίζεται και η δυνατότητα επικοινωνίας των εκπαιδευομένων μέσω κειμένου (chat), με δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος είτε σε όλους τους συμμετέχοντες (δημόσια συνομιλία) ή σε συγκεκριμένο συμμετέχοντα (ιδιωτική συνομιλία).
Οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν ενεργά υποβάλλοντας ερωτήσεις, δίνοντας προφορικές ή/και γραπτές απαντήσεις, έχοντας τη δυνατότητα να αποθηκεύουν την τηλεδιάσκεψη και να επαναλάβουν το μάθημα όσες φορές χρειαστεί.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα υλοποιηθούν 4 ζωντανές ψηφιακές συναντήσεις διάρκειας, έκαστη, 3 ωρών. Οι τηλεδιασκέψεις θα λαμβάνουν χώρα περίπου κάθε 2 μήνες. Κατά την διάρκεια των τηλεδιασκέψεων θα γίνεται παράδοση ύλης, επίλυση αποριών και θα συζητούνται θέματα και μελέτες περίπτωσης.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του προγράμματος ανατίθενται στους εκπαιδευόμενους δύο εργασίες έκτασης περίπου 3.000 λέξεων, οι οποίες υποβάλλονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στα ειδικά πεδία της πλατφόρμας. Έτσι προάγεται και ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των εκπαιδευομένων με αποτέλεσμα την ακόμα καλύτερη εκμετάλλευση του εκπαιδευτικού υλικού.
Οι εκπαιδευόμενοι για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα πρέπει να έχουν απαντήσει σε 9 κουίζ (1 για κάθε ενότητα), με συγκεκριμένο ποσοστό επιτυχίας 60%. Τα κουίζ θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων 100άδων ερωτήσεων και θα προκύπτουν στην αξιολόγηση του εκάστοτε μαθητή χωρίς καμία περιοδικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μετρήσιμο μαθησιακό αποτέλεσμα, μιας και θα πρέπει να έχει αναγνώσει ο μαθητής το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού.
Στο τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί και μια δια ζώσης συνάντηση. Στην δια ζώσης συνάντηση θα πραγματοποιηθούν βιωματικές ασκήσεις που σκοπό έχουν να συνδυάσουν την παροχή γνώσεων και πληροφοριών και να ενσωματώσουν την προσωπική εμπειρία των συμμετεχόντων από την επαφή τους με τη θετική ψυχολογία. Η συνάντηση θα υλοποιηθεί σε όσες περιφερειακές ενότητες της χώρες συμπληρωθεί τμήμα τουλάχιστον 20 ατόμων και θα είναι διάρκειας 2 ωρών.
Προς υποστήριξη της εκπαιδευτικής σας διαδικασίας, καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας μέσω της πλατφόρμας, τόσο με την εκπαιδευτική ομάδα του προγράμματος όσο και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του ίδιου τμήματος 24 ώρες την ημέρα.
Παράλληλα, στην πλατφόρμα υπάρχουν πεδία με την βαθμολογία των εκπαιδευομένων, ενώ η οργάνωση του χρόνου και η τήρηση των προθεσμιών υποβοηθάται με τη χρήση του ακαδημαϊκού ημερολογίου και του ειδικού χώρου (forum) για νέα και ανακοινώσεις.
Όλοι οι εκπαιδευόμενοι υποχρεούνται να λαμβάνουν την ενημέρωση τους αποκλειστικά μέσα από την πλατφόρμα τηλεκατάρτισης κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας (e-mail, sms) από την ομάδα υλοποίησης του προγράμματος λειτουργεί υποστηρικτικά.
Στους εκπαιδευόμενους των προγραμμάτων του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Παντείου Πανεπιστημίου, προσφέρεται πρόσβαση στις παρεχόμενες από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου υπηρεσίες.