Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τοπικές επιχειρήσεις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Καλλιέργεια Λαχανικών, διάρκειας 90 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 27/5/2023 έως 16/12/2023 και θα υλοποιηθεί διά ζώσης στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Αθανάσιος Κουκουνάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: Καλλιεργητικές τεχνικές για την παραγωγή λαχανικών, Ποιότητα λαχανοκομικών προϊόντων, Υδροπονική καλλιέργεια λαχανικών, Μετασυλλεκτική φυσιολογία λαχανικών, Ποιότητα σποροφύτων, Εμβολιασμός λαχανικών, Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν οι κάτωθι:
Αθανάσιος Κουκουνάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Λαχανοκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ
Αναστασία Λαγοπόδη, Καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ
Ιωάννης Υψηλάντης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας Εδάφους, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ
Γεώργιος Ντίνας, Εντεταλμένος Ερευνητής Ανανεώσιμες πηγές σε καλλιέργειες υπό κάλυψη, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Φίλιππος Μπαντής, Επίκουρος Καθηγητής Λαχανοκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Νικόλαος Καπούλας, Διδάκτορας Λαχανοκομίας, Βιοκαλλιεργητής
Θεολόγος Κουφάκης, Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης, AGRIS ΑΕ
Ελένη Παπουή, Υποψήφια Διδάκτορας Λαχανοκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ
Άννα Γκοτζαμάνη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαχανοκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ
Στόχος του προγράμματος
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των επιστημονικών, τεχνικών και διαχειριστικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων σχετικά με την επιτυχή καλλιέργεια λαχανικών με έμφαση την αειφορική καλλιέργεια. Ειδικότερα με τις ειδικές θεωρητικές γνώσεις που αφορούν τις απαιτήσεις των λαχανικών σε συνδυασμό με τις πρακτικές γνώσεις και άσκηση για πληθώρα λαχανοκομικών καλλιεργειών και συστημάτων καλλιέργειας να μπορούν οι εκπαιδευόμενοι να σχεδιάσουν, να ξεκινήσουν και να λειτουργήσουν επιτυχώς μια λαχανοκομική εκμετάλλευση, είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Η καλλιέργεια λαχανικών είναι μια εντατική παραγωγική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο αριθμό καλλιεργούμενων ειδών με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και απαιτήσεις, τη σύντομη καλλιεργητική περίοδο και την ανάγκη για αποδοτική χρήση των εισροών (νερό, ενέργεια, εργασία κλπ). Επομένως η επιτυχής καλλιέργεια είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο, απαιτεί την κατανόηση βασικών και επικαιροποιημένων γνώσεων σχετικά με τις ανάγκες των καλλιεργειών, την ορθολογική χρήση των πόρων και τα σύγχρονα καλλιεργητικά συστήματα.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα οι εκπαιδευόμενες/νοι θα είναι σε θέση:
α) να γνωρίζουν τις απαιτήσεις και ανάγκες της σύγχρονης λαχανοκομίας, εμπορικής και ερασιτεχνικής, β) να κατέχουν τις βασικές προϋποθέσεις επιτυχούς εγκατάσταση των καλλιεργειών (σχεδιασμός αρδευτικού δικτύου, επιλογή πολλαπλασιαστικού υλικού κλπ), γ) να διακρίνουν τις κατάλληλες περιοχές όσον αφορά τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά για την καλλιέργεια συγκεκριμένων λαχανικών, δ) να κατανοούν το ρόλο και τη σημασία του συνόλου των καλλιεργητικών εργασιών που απαιτούνται σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας (αραίωμα, υποστύλωση, λίπανση κλπ), ε) να αναζητούν και να εντοπίζουν τα κυριότερα προβλήματα λόγω βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων και να εφαρμόζουν τις καταλληλότερες λύσεις με έμφαση σε φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές και στ) να εφαρμόζουν τα κατάλληλα κριτήρια συγκομιδής και να γνωρίζουν τις βασικές προϋποθέσεις διατήρησης των λαχανικών μετά τη συγκομιδή.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε νέες/νέους επαγγελματίες που θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και τις καλλιεργητικές τους πρακτικές, όσο και ερασιτέχνες που θέλουν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια λαχανικών ή καλλιεργούν κυρίως εμπειρικά.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτές/οί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
Ενήλικες, απόφοιτες/τοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με κατοχή προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Η επιλογή θα γίνει με βάση τη σειρά κατάθεσης της αίτησης συμμετοχής εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής.
Μέθοδος υλοποίησης
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, Σάββατα από τις 9:00 έως τις 13:00.
Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές
Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:
Δομή Εκαπιδευτικού Προγράμματος
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.
Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση πρακτικής άσκησης διάρκειας 1 ώρας, σχετικά με τα αντικείμενα που θα έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος
Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι 31/8/2023
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και την/τον Επιστημονική/ό Υπεύθυνη/ο του Προγράμματος.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής – Εκπτωτική πολιτική
Το ποσό των διδάκτρων ανέρχεται σε 800 Ευρώ ανά εκπαιδευόμενο (πληρωτέο εφάπαξ ή σε δύο ισόποσες δόσεις, οι οποίες αναλύονται ως εξής: η καταβολή της 1ης δόσης (400€) εντός 5 εργάσιμων ημερών από την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος αποδοχής συμμετοχής στο πρόγραμμα, ενώ η ολοκλήρωση της πληρωμής γίνεται με την καταβολή της 2ης δόσης έως τις 31/8/2023. Οι συμμετέχοντες, εφόσον επιλεγούν, θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πρέπει να καταβληθούν τα δίδακτρα.
Δικαιούχοι εκπτώσεων δύναται να είναι το 30% του συνόλου των επιμορφούμενων. Η έκπτωση του 30% παρέχεται στις εξής κατηγορίες προσωπικό που εργάζεται στα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής, φοιτήτριες/τές ΑΕΙ, Άνεργες/οι, Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ, Πολύτεκνες/οι ή μέλη πολύτεκνης οικογένειας, ενώ η έκπτωση του 15% παρέχεται στους απόφοιτες/οι του ΑΠΘ, όσοι παρακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ στο παρελθόν, ομαδικές εγγραφές 4 ατόμων και άνω στο ίδιο πρόγραμμα.
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενες/οι υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία μπορούν να αποστείλουν στο e-mail [email protected]
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφούμενων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τοπικές επιχειρήσεις
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο επιμόρφωσης excel με πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Dexiotites.gr