Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Κρατουμένων και Ζητήματα Κοινωνικό-οικονομικής Επανένταξης

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε ζητήματα υποστήριξης κρατουμένων σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, καθώς και σε ζητήματα επανένταξης αποφυλακισμένων στην κοινωνία. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προσέγγιση του χώρου της φυλακής και της αποφυλάκισης μέσω μιας διεπιστημονικής οπτικής που θεμελιώνεται στην εγκληματολογική, νομική και ψυχολογική γνώση και παρέχει στους εκπαιδευόμενους την ευκαιρία να κατανοήσουν αφενός τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία των προγραμμάτων υποστήριξης εντός και εκτός φυλακής, και αφετέρου τις θεσμικές και πρακτικές δυσκολίες που ανακύπτουν, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με θεμελιώδεις έννοιες που αφορούν το χώρο των καταστημάτων κράτησης, τις ιδιαιτερότητές του, την ιστορική του διαδρομή, τα καθημερινά προβλήματα των κρατουμένων εντός αυτού. Περαιτέρω παρουσιάζεται ο καθοριστικός ρόλος των ειδικών επιστημόνων που δραστηριοποιούνται εντός των Καταστημάτων Κράτησης, και οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις για καλές πρακτικές και για τα προγράμματα στήριξης. Προσεγγίζεται η μικροκοινωνία και ο υποπολιτισμός της φυλακής, ο γλωσσικός κώδικας των κρατουμένων, τα ειδικά χαρακτηριστικά των κρατουμένων γυναικών και νέων. Αναδεικνύεται η ψυχολογική διάσταση της υποστήριξης εντός της φυλακής – κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Επιπρόσθετα, αναλύονται ζητήματα αποφυλάκισης και κοινωνικής επανένταξης. Τέλος, παρουσιάζεται το παράδειγμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας αποφυλακισμένων ενώ παρέχονται κατευθύνσεις καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος των τελευταίων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής  Εκπαίδευσης/ ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Αναλυτικότερα απευθύνεται σε εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, δημοσιογράφους του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ, εργαζόμενους σε Καταστήματα Κράτησης και σε φορείς επανένταξης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς των σχολείων των φυλακών.